headerlogo2

Dit artikel is overgenomen uit Verwachting nr. 68 2013. Een uitgave van de stichting De Heraut. zie ook www.stichtingdeheraut.nl

Eenbijzondere droom

Ter voorbereiding op de komende themadag over Orgaandonatie in Amersfoort (op 5 oktober 2013, tikte ik onlangs (antiquarisch) een bijzonder boek op de kop. De titel luidt: Hart en ziel, De wonderbaarlijke gevolgen van een harttransplantatie.[1] Het boek vertelt het levensverhaal van Claire Sylvia.

Dit artikel is overgenomen uit Verwachting nr. 69, 2014 een uitgave van Stichting De Heraut. zie ook www.stichtingdeheraut.nl

Zie ook  Orgaandonatie deel 1; Of het lot van de donor…

Ervaringen van mensen die een nieuw orgaan kregen

In het nummer schreef ik een artikel over orgaandonatie. Ik kreeg daar vrij veel reacties op en merkte, hoezeer dit thema leeft in deze tijd. Dat merkte ik ook op de thema-dag die we in Amersfoort aan dit onderwerp hebben gewijd. Daarom leek het mij zinnig om een kort vervolg te schrijven. De geestelijke strijd die zich in onze tijd afspeelt, speelt zich immers met name af in onze omgang met thema’s als orgaandonatie, euthanasie, dementie en alternatieve geneeskunde en (alternatieve) medicijnen. Daarom is het zinvol regelmatig bij deze thema’s stil te staan.

Door Hans Stolp

Het wetsvoorstel van Pia Dijkstra
Er is de laatste tijd, dankzij het wetsvoorstel van D ’66, veel te doen rondom het thema orgaandonatie. Pia Dijkstra, woordvoerster voor D ’66 op dit gebied, diende een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer dat tot verrassing van velen werd aangenomen. De kern van haar voorstel houdt in dat degene die geen bezwaar maakt en dus niet in het Donorregister laat vastleggen dat hij of zij geen donor wil zijn, automatisch tot (potentiële) donor wordt gerekend. Dit nieuwe systeem wordt de actieve donorregistratie genoemd.