headerlogo2

dit artikel was een interview voor het blad Paravisie en stond in het augustusnummer 2015

HANS STOLP

Waarom schreef u een boek over dementie?
Dementie is een snel om zich heen grijpende ziekte. Op dit moment lijden zo’n 235.000 mensen in Nederland aan een vorm van dementie en men verwacht dat dit aantal in korte tijd zal oplopen tot zo’n 500.000 mensen. Daarom roept deze ziekte bij nogal wat ouderen angst op.

Dit artikel is overgenomen uit Verwachting nr.70 2014. Een uitgave van de stichting De Heraut. zie ook stichtingdeheraut.nl

 

HANS STOLP

Dementie: een zinloos lijden?
Dementie (bijvoorbeeld Alzheimer, of vasculaire dementie, ontstaan door een hersenbloeding) is een verschrikkelijke, want ontluisterende ziekte. De meeste ouder wordende mensen zijn er bang voor dat zij zelf eens door die ziekte getroffen
zullen worden.

Dit artikel is overgenomen uit Verwachting nr. 67 2013. Een uitgave van de stichting De Heraut. Zie ook www.stichtingdeheraut.nl

HANS STOLP

Het schrikbeeld van dementie

Dementie is een thema waar veel over te vertellen valt. In het kader van dit artikel kan ik slechts enkele punten aanstippen.
Een van onze themadagen in Amersfoort aan dit onderwerp gewijd: dan heb ik de gelegenheid meer te vertellen. (Zie de agenda achter in dit blad.) Het is, denk ik, belangrijk over dit thema na te denken: zoals vroeger kanker een taboe was waar niet veel over gesproken werd, omdat deze ziekte zoveel angst opriep, lijkt nu dementie een ziekte die angst oproept. Vroeger werd de naam kanker zelfs niet genoemd, maar werd gesproken over die gevreesde ziekte.

Dit artikel is overgenomen uit Verwachting 74  2015. Een uitgave van stichtingdeheraut

Ontwaken uit coma
Een vijfjarige jongen lag al drie weken in coma als gevolg van een hersentumor. Voortdurend waren er familieleden in zijn kamer om hem zoveel mogelijk bij te staan. En ook al was hij in coma, toch spraken ze voortdurend met hem. Uiteindelijk, toen de familie zich realiseerde dat genezing niet meer mogelijk was, zeiden ze tegen hem dat hij naar het land van licht mocht gaan, ook al zouden ze hem vreselijk missen. Toen gebeurde het, op de dag dat hij stierf, dat hij plotseling wakker werd en zijn ogen opende. Toen hij zijn familieleden om zijn bed heen zag staan, bedankte hij hen uitgebreid dat ze bereid waren om hem te laten gaan en vertelde hun dat hij spoedig zou sterven. Toen gleed hij weer weg in coma en stierf nog dezelfde dag.
De laatste tijd komen steeds meer van dit soort ervaringen in de openbaarheid: van mensen die zwaar dement zijn, in coma liggen of (bijvoorbeeld door een verkeersongeluk) aan een zware hersenbeschadiging lijden, en die plotseling ontwaken en gesprekken voeren met hun dierbaren. De meeste van deze gebeurtenissen waren volgens de artsen in feite onmogelijk: hun hersens waren te zwaar beschadigd waardoor het volgens de meeste wetenschappers niet mogelijk is dat zij in alle rust en helderheid zouden kunnen spreken met hun geliefden. En toch gebeurde dat - naar nu blijkt uit de vele verhalen die langzamerhand bekend worden - heel wat vaker dan wij tot nu toe wisten.